Λέμε αντίο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό - Καλώς ήρθες Ψηφιακή Επιχείρηση

Λέμε αντίο στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό - Καλώς ήρθες Ψηφιακή Επιχείρηση

Τα τελευταία χρόνια οι οικογενειακές επιχειρήσεις στη πλειοψηφία τους έχουν υποβληθεί σε κάποιες μορφές ψηφιακού μετασχηματισμού με στόχο την βελτίωση της παρεχόμενης εμπειρίας προς τους πελάτες τους. Ειδικότερα δε στις ημέρες μας 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλαξαν τη λειτουργία τους λόγω του Covid-19 σύμφωνα με έρευνα του εργαστηρίου του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ELTRUN για λογαριασμό της COSMOTE.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις, εστίασαν μεν στις προσπάθειες τους στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών αλλά η ανάγκη για τηλεργασία επέβαλε μια νέα πραγματικότητα τόσο στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα όσο και στους τρόπους αλληλεπίδρασης και συνέργειας μεταξύ των εργαζομένων. Η τεχνολογία εισήλθε “βίαια” μέσα από νέες εφαρμογές τηλεδιάσκεψης, συνεργασίας και απλοποίησης καθημερινών εργασιών. Οι καταναλωτές περνώντας περισσότερο χρόνο στο σπίτι αναζήτησαν νέους τρόπους διαδικτυακής επικοινωνίας με στόχο την ικανοποίηση των καταναλωτικών τους αναγκών. Η νέα πραγματικότητα οδηγεί στην αποδοχή και την υιοθέτηση σύγχρονων τεχνολογιών και νέων καναλιών αλληλεπίδρασης μεταξύ της επιχείρησης και του πελάτη.

Δύο είναι τα μοντέλα που υιοθετούνται κατά την διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για κάθε επιχειρηματικό οργανισμό.

Από τη μία βλέπουμε εταιρείες startup που στηρίζουν το μοντέλο τους αμιγώς στο ψηφιακό περιβάλλον ή έχοντας το ως προτεραιότητα και διαταράσσουν με την προσέγγιση τους ολόκληρα επιχειρηματικά οικοσυστήματα. Η στρατηγική τους εστιάζει σε συγκεκριμένα κομμάτια της ευρύτερης αγοράς με στόχευση και τακτικές ακριβείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Peloton στο τομέα της άθλησης με ποδήλατο σε εσωτερικούς χώρους, παρέχοντας υπηρεσία για διαδικτυακές αίθουσες προπόνησης με εξειδικευμένους εκπαιδευτές.

Στον αντίποδα πολλές μεγάλες επιχειρήσεις αναγκάζονται να μετασχηματίσουν το επιχειρηματικό μοντέλο τους και να παρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς online συμπληρωματικές υπηρεσίες για του πελάτες τους σε μεγάλη κλίμακα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τεχνολογικού κολοσσού Airbnb, όπου κατά την διάρκεια τοπικών περιοριστικών μέτρων (lockdown) σε συνδυασμό με την αδυναμία διεθνών ταξιδιών, άρχισε να προσφέρει online εμπειρίες μέσω της πλατφόρμας προσφέροντας νέους τρόπους απομακρυσμένης επαφής και γνωριμίας με ντόπιους από όλο τον κόσμο ενισχύοντας την διαπολιτισμική κατανόηση.

Ψηφιακή Επιχείρηση στην εποχή του COVID-19

Η εξάπλωση της πανδημίας οδηγεί το επιχειρείν σε νέους και καινοτόμους τρόπους. Ασθενείς πλέον μπορούν να κάνουν συνεδρίες με τους προσωπικούς τους γιατρούς απομακρυσμένα μέσω video conference. Τα παιδιά μας μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα εξ αποστάσεως και να λύνουν ασκήσεις online. Αρχίσαμε να γνωρίζουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά την διάρκεια των capital controls το 2015 ενώ σήμερα 5 χρόνια αργότερα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας μας όταν επιλέγουμε να αγοράσουμε προϊόντα ή υπηρεσίες από κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα. Ώστοσο πάνω από 70% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραμένουν χωρίς ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα.

Οι νέες συμπεριφορές και δεξιότητες που αναπτύξαμε κατά την διάρκεια της lockdown ήρθαν για μείνουν. Ακόμα και οι μεγαλύτερες γενιές δείχνουν να έχουν εξοικειωθεί με νέες πλατφόρμες επικοινωνίας και βρίσκονται πλέον ως αναπόσπαστο μέρος τη καθημερινότητάς τους. Όπως φαίνεται σε πρόσφατη έρευνα της McKinsey, η ηλικία δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Τεχνολογία και Ανθρωποκεντρική Προσέγγιση

Οι τεχνολογίες που εμφανίστηκαν και θα συνεχίσουν να εμφανίζονται βάζουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς μόνο το ανθρώπινο μυαλό μπορεί να ανταπεξέλθει σε πολύπλοκα και σύνθετα προβλήματα όπως αυτά που προέκυψαν κατά την περίοδο του lockdown. Στο παρελθόν η τεχνολογία επενέβαινε παρεμβατικά σε διαδικασίες επιζητώντας αυτοματισμούς σε όλη την αλυσίδα αξίας με τον ανθρώπινο παράγοντα να έχει παρεμβατικό χαρακτήρα μόνο σε ακραία σενάρια. Πλέον εμφανίζονται υβριδικά μοντέλα όπου τεχνολογία και άνθρωπος είναι αναπόσπαστα κομμάτια της εμπειρίας του πελάτη με στόχο την αποφυγή αρνητικής εμπειρίας. Τα ιεραρχικά μοντέλα τείνουν να αντικατασταθούν από πρακτικές agile ανάπτυξης έργου, όπου άτομα από διαφορετικές ομάδες και τμήματα συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν κάτω από τον ίδιο στόχο αξιοποιόντας μία φαρέτρα από τεχνολογικά εργαλεία.

H δικιά σας οικογενειακή επιχείρηση είναι έτοιμη να πει αντίο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και να καλωσορίσει την ψηφιακή επιχείρηση του “μέλλοντος” που είναι ήδη εδώ?


Το άρθρο επιμελήθηκε ο:
Βενιζέλος Σταγάκης
, Brand Development & Transformation Manager της Anageno London

Επιστροφή

Δείτε ακόμα

Εμπειρία του Καταναλωτή & Τεχνολογία
Οικοσύστημα Οικογενειακών Επιχειρήσεων