Οικοσύστημα Οικογενειακών Επιχειρήσεων

Οικοσύστημα Οικογενειακών Επιχειρήσεων

Στο οικογενειακό οικοσύστημα, είναι δύσκολο να υπάρχουν ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης.


Ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι ο έλεγχος.

Οι επιτυχημένες οικογένειες πετυχαίνουν επειδή έχουν ένα πολύ σαφές στρατηγικό όραμα.

Είναι απαραίτητο μέσω του ελέγχου της επιχείρησης, να διασφαλίζεται,ότι αυτό το όραμα θα παραμένει και δεν θα χαθεί.

Οι επενδυτές συνηθίζουν να λένε ότι η προηγούμενη απόδοση μιας επιχείρησης δεν αποτελεί εγγύηση για μελλοντική επιτυχία. Το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για τις οικογένειες των επιχειρήσεων.

Στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο, οι πρακτικές, τα συστήματα, οι κουλτούρες και τα στυλ ηγεσίας που χρησιμοποιήθηκαν από μια γενιά ή ακόμη και πριν από λίγα χρόνια δεν είναι πλέον εφαρμόσιμα. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τις οικογένειες των επιχειρήσεων να σκέφτονται όλο και περισσότερο όσον αφορά την κληρονομιά τους. Μια επιχειρηματική οικογένεια είναι πολύ πιο συντονισμένη όταν όλα τα μέλη της μοιράζονται τον υψηλότερο σκοπό να αποτελούν μέρος μιας κληρονομιάς που χτίζεται γύρω από ένα οικογενειακό έργο και αξίες.

Είναι σημαντικό για κάθε γενιά που κατέχει σχετικές θέσεις στην εταιρεία να φέρει το όραμά της στο τραπέζι, για να διασφαλίσει ότι η κληρονομιά χτίζεται τελικά με βάση την αξία των διαδοχικών γενεών. Αυτό θα διευκολύνει τον μετασχηματισμό της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς κάθε γενιά θα είναι σε καλύτερη θέση για να καταλάβει τι συμβαίνει γύρω της.

Το οικοσύστημα οικογενειακών επιχειρήσεων ξεκινά με την ιδρυτική γενιά, δηλαδή αυτή που ξεκινά την επιχείρηση.

Ο καθοδηγητικός σκοπός των ιδρυτών πρέπει να είναι η ενοποίηση του έργου.

Μόλις το επιτύχουν αυτό, το δεύτερο στάδιο είναι να αρχίσει να παίρνει τις αποφάσεις για τη μετατροπή της επιχείρησης σε οικογενειακή επιχείρηση, δηλαδή, πρέπει να υπάρχει η επιθυμία να φέρει την οικογένεια μέσα στην επιχείρηση, να αναπτυχθεί και να είναι τελικά η εταιρεία με επικεφαλής παιδιά ή εγγόνια.

Το τρίτο στάδιο στην εξέλιξη μιας οικογενειακής επιχείρησης είναι η επαγγελματικοποίηση, η οποία συμβαίνει όταν το οικογενειακό πρόγραμμα έχει ξεσπάσει. Αυτό είναι το σημείο που πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές οικογένειες επιχειρήσεων, αλλά πρέπει να είναι φιλόδοξοι και να κάνουν το επόμενο βήμα. Πρέπει να γίνουν επιχειρήσεις 4.0, δηλαδή αυτές που πραγματικά μεταμορφώνονται για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον, τόσο σε επίπεδο οικογένειας, με διαφορετικές κοσμοθεωρίες, όσο και στο επιχειρηματικό επίπεδο, όπου ο χρυσός κανόνας είναι ότι η επιχείρηση πρέπει να αναπτυχθεί γρηγορότερα από την οικογένεια.


TRANSFORM OR DIE

Μετασχηματίστε ή πεθάνετε, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Στο οικογενειακό οικοσύστημα, είναι δύσκολο να υπάρχουν ιδανικές συμφωνίες.

Το πρόβλημα είναι ότι, μόλις φύγει η ιδρυτική γενιά, ή ακόμα καλύτερα ο ιδρυτής, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί ένας αντικαταστάτης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι οικογενειακές εταιρείες χρειάζονται μια πιο κοινή μορφή ηγεσίας, προκειμένου να καθορίσουν, μέσω διαγενεακού διαλόγου και ποιοτικών συνομιλιών, το έργο που θα διασφαλίσει ότι η οικογενειακή κληρονομιά θα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας αδράνειας μιας οικογενειακής επιχείρησης είναι η άρνηση αποδοχής ότι ζούμε σε έναν νέο κόσμο. Η θέση αυτή είναι απλά ανεύθυνη και αποτελεί την απαρχή διάλυσης της επιχείρησης.


ΕΝΘΑΡΡΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο επιχειρηματικός μετασχηματισμός είναι άχρηστος εάν δεν ξεκινά με προσωπική αλλαγή.

Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα νέα εργαλεία. Η διαμόρφωση συνθηκών για εσωτερικές στρατηγικές συζητήσεις μεταξύ των γενεών είναι απαραίτητο στάδιο στον μετασχηματισμό και τη προσαρμογή στη νέα εποχή για μια οικογενειακή επιχείρηση. να μοιραστείτε, να φτάσετε συναινετικά και να αναγκάσετε Ολόκληρη η οικογένεια πρέπει να μοιράζεται τα θέματα και να φτάνει συναινετικά στη κοινή δέσμευση για τη στρατηγική μετασχηματισμού.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις είναι η ψυχή του παραγωγικού τομέα και συμβάλλουν στη δημιουργία μιας μεσαίας τάξης. Η επιτυχής ανάπτυξη του σημερινού οικοσυστήματος οικογενειακών επιχειρήσεων απαιτεί ταλέντο σε διάφορους τομείς και όχι μόνο σε επιχειρήσεις. Κανείς δεν είναι περιττός και η ενσωμάτωση της οικογενειακής γνώσης είναι σημαντική. Είναι απαραίτητο να υπάρχουν άτομα σε θέσεις διακυβέρνησης για να παρέχουν το στρατηγικό τους όραμα, μαζί με έναν καλό, ταλαντούχο, καλοπληρωμένο οικογενειακό ηγέτη, καθώς και άτομα για να επιβλέπουν την κοινωνική δράση ή τη φιλανθρωπία της εταιρείας. Απαιτούνται πολλά διαφορετικά προφίλ για την προώθηση και τον μετασχηματισμό οικογενειακών επιχειρήσεων.


Το άρθρο επιμελήθηκαν οι:

Μαρία Κορφία, Γενική Διευθύντρια της Anageno London,

Νίκη Ρωμανάκη, Σύμβουλος Εργασιακής Συμπεριφοράς και Συνεργάτης της Anageno London.

Επιστροφή

Δείτε ακόμα

Συμβουλευτική - Η νέα "κουλτούρα" στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού
Νέα Συνεργασία μεταξύ Netmechanics & Anageno Συμβουλευτική

Νέα Συνεργασία μεταξύ Netmechanics & Anageno Συμβουλευτική